کارت هوشمند چيست و چگونه کار مي کند؟
يک کارت هوشمند از نظر اندازه شبيه به کارت هاي اعتباري پلاستيکي که يک تراشه در آن کار گذاشته شده است مي باشد. قرار دادن يک تراشه در کارت به جاي نوار مغناطيسي، آن را تبديل به يک کارت هوشمند با قدرت سرويس دهي در مصارف گوناگون مي نمايد. اين کارت ها به دليل دارا بودن تراشه، داراي قابليت کنترل عملکرد بوده و فقط اطلاعات مربوط شخصي و تجاري کاربر واجد شرايط را پردازش مي نمايد. کارت هوشمند قابليت استفاده در انواع معاملات بانکي و پشتيباني مالي را دارد و به دليل راحتي حمل و نقل و امنيت موجب آسايش خيال کاربر و تامين اطلاعات گوناگون مورد نياز وي مي گردد. استفاده از امکانات متنوع کارت هاي هوشمند به تجار اين امکان را مي دهد که محصولات و کالاهاي خود را در بازارهاي جهاني ارائه و فعاليت هاي تجاري خود را گسترش دهند. بانک ها، شرکت هاي نرم افزاري و سخت افزاري، خطوط هوايي و همه اين شانس را خواهند داشت که به بهره مندي از خدمات نوين محصولات کارتي خود در جهت ارتقاء سطح فعاليت ها و ارائه محصولات شان دست يابند. ترکيب امکانات نهفته در کارت هاي هوشمند سبب ايجاد ارتباط نزديک تر ميان طرفين تجاري و آن هايي مي گردد که در اقصي نقاط دنيا به نحوي با يکديگر داراي روابط تجاري مي باشند. امروزه در دنيا بيش از 4/4 ميليارد کارت اعتباري استفاده مي شود. فعاليت هاي اقتصادي - مالي مبتني بر کارت هاي هوشمند به ميزان 30 درصد در سال رشد دارد. هم چنين تحقيقات انجام شده حاکي از آن است که در سراسر دنيا طي 5 سال آينده صنعت کارت هاي هوشمند و وسايل و تجهيزاتي که امکان استفاده از آن را ميسر مي سازند به طور قابل توجهي رشد خواهد داشت و هم چنين افزايش امکانات و قابليت هاي دستيابي با امنيت کافي به شبکه هاي کامپيوتر و توسعه رو به رشد استفاده از تجارت الکترونيکي سبب رايج تر شدن بکارگيري کارت هاي هوشمند مي گردد. با در نظر گرفتن همين ميزان مصرف، انتظار مي رود کارت هاي هوشمند براي 95درصد خدمات تلفن بي سيم و ديجيتالي که در تمام دنيا ارائه مي شود مورد بهره برداري قرار گيرند. آسيا، آمريکاي لاتين و آمريکاي شمالي مناطقي هستند که بالاترين پتانسيل را در 3 سال آينده براي گرايش به استفاده از کارت هاي هوشمند به خود اختصاص خواهند داد. اکنون بيشترين زمينه هاي کاربري از کارت هاي هوشمند در سطح دنيا مربوط به تلفن هاي پولي و بي سيم، بانکداري، خدمات بهداشتي و پرداخت آبونمان و لوازم خانگي بوده است.
چرا کارت هاي هوشمند تا اين اندازه متداول شده اند؟
با وجودي که در حال حاضر ميلياردها کارت هوشمند در دنياي فعلي در دست کاربران قرار دارد، اما ممکن است فردي کارت را از يک کشور خاص تهيه نمايد و بخواهد از آن در ساير کشورها استفاده کند. توليدکنندگان تجهيزات و ارائه دهندگان کارت هاي هوشمند براي تامين چنين کاربردهايي، تکنولوژي کارت هاي چند منظوره را ايجاد کرده و در تلاش هستند تا نوعي سازگاري ميان تجهيزات و کارت هاي توزيع شده در سراسر دنيا به وجود آورند. براي تحقق بخشيدن به اين مساله بايد اصول تجاري و فني مورد نياز و اصول استاندارد و هماهنگ با هر کشور، ميان کارت ها و پايانه ها و مشخصه هاي موجود در تجهيزات وسايل ايجاد و مورد آزمايش قرار گيرند. کليد اصلي در دستيابي به اين امر جهاني در دست صنعت مربوطه قرار دارد.
استاندارد چه نقشي را در کارآيي کارت هاي هوشمند ايفا مي کند؟
استانداردها در واقع عواملي هستند که، هماهنگي و تطابق ميان کارت ها و وسايل کارت خوان يا پشتيباني کننده را تضمين مي نمايند. وجود استانداردهاي جهاني و ثابت در اين امر باعث مي شود تا کارهاي توليد و توزيع شده در يک قسمت از دنيا به وسيله دستگاهي در بخش ديگري از دنيا پذيرفته شده و مورد استفاده قرار گيرند. صنايع، خدمات و فعاليت هاي بسياري وجود دارد که از طريق اعمال استانداردها و ضوابط بين المللي مي توان عملکرد آن ها را تحت پوشش کارت هاي هوشمند قرار داد که دستگاه هاي پمپ بنزين، سيستم هاي پرداخت بانکي و بسياري موارد ديگر از اين قبيل هستند. به همين دليل سازمان بين المللي استاندارد، اصولي را براي کارت هاي هوشمند ايجاد و تثبيت کرده است و اين اصول هم چنان در حال توسعه و همه گير شدن هستند. هم چنين بخشي از صنايع انحصاري موفق شده اند اصول و استانداردهاي مشخصي را براي استفاده از کارت هاي هوشمند به وجود آورده و هم اکنون در حال گسترش و تثبيت آن ها در سراسر دنيا مي باشند. لذا حضور وسيع حضور نمايي مزيت هاي فراوان موجود در کارت هاي هوشمند صنايع و خدمات مختلف جهاني را بر آن داشته تا با ارائه ضوابط و استانداردهاي مدون و قانوني موفقيت آن ها را تضمين نمايند.
مزاياي عمده اي که کارت هاي هوشمند به مصرف کننده ارائه مي دهند چگونه ارزيابي مي شود؟
البته مزاياي کارت هاي هوشمند را بايد با در نظر گرفتن کاربردها و نحوه مديريت و ايجاد زير ساخت هاي فرهنگي و تخصصي در هر جامعه بررسي نمود. عموما دستور العمل ها و استاندارد محلي وضع شده و نحوه برخورد و حمايت قانون از کاربردهاي اين کارت ها در ارتقاء مزاياي آن موثر مي باشد. شيوه زندگي و اهميت دستيابي به اطلاعات و چگونگي پردازش آن ها و قوانين موجود در تنظيم روابط مالي نيز در تعريف مزاياي کارت هاي هوشمند براي هر منطقه از دنيا حائز اهميت است که نمي توان آن ها را ناديده گرفت. با اين وجود مزاياي عمده اهداف اصلي ايجاد سيستم هاي بکار گيري کارت هاي هوشمند مي توان در توانايي اداره يا کنترل موثر فعاليت هاي تجاري کاهش چشمگير کلاهبرداري، کاهش کاغذبازي و حذف فعاليت هاي زائد و وقت گير خلاصه نمود.
کارت هوشمند چند منظوره چيست؟
کارت هوشمند، براي راحت تر شدن و کاهش فعاليت هاي زائد در امور تجاري و غيره توليد گرديده، فعاليت هايي از قبيل(خريد و فروش، برنامه هاي بهداشتي، خدمات بانکي، خدمات مسافرتي و ...). اگر قرار باشد براي انجام هر يک از فعاليت هاي فوق يک کارت هوشمند اختصاص يابد، آن گاه تعداد کارت ها خود مشکل جديدي مي شود که بر تمايلات کاربران تاثير منفي گذاشته و از کارآيي آن نيز مي کاهد. يک کارت چند منظوره پاسخ مناسبي براي اين موضوع است زيرا کارت چند منظوره مي تواند انواع مختلفي از کارت ها را پشتيباني نمايد. به عنوان مثال کارت چند منظوره"ويزا" کارتي مي باشد که ترکيبي از اعتبار توسعه يافته ويزا در برگيرنده ستون بدهي و توابع ذخيره مالي و ذخيره سازي ميزان اعتبار مالي مي تواند در مسافرت ها کارآيي فراواني داشته باشد. کارت هاي چند منظوره با تحت پوشش قرار دادن موضوعات متنوعي از عمليات خريدها و خدمات گوناگون مالي موجبات آسايش کاربران را فراهم ساخته است.
کارت اعتباري بدون تماس چيست؟
دو نوع کارت اعتباري بدون تماس وجود دارد. اولي يک کارت بدون تماس از راه نزديک است که با وارد کردن آن در يک دستگاه جانبي مخصوص خوانده مي شود. و دومين کارت بدون تماس از راه دور است که بدون استفاده از دستگاه جانبي کارت خوان قادر است از يک مسافرت معين و به صورت کنترل از راه دور خوانده شود که در دکه هاي دريافت عوارض کاربرد زيادي دارد.
قيمت يک کارت تراشه دار چقدر است؟
در تلاش براي پاسخ دادن به اين سئوال که بيشتر مانند پرسيدن قيمت ماشين، بدون در نظر گرفتن اين که يک فولکس واگن دسته دوم و قديمي است و يا يک رولزرويس آخرين مدل، بايد گفت بهاي کارت هاي تراشه دار 15 الي 80 درصد بستگي به ظرفيت آن ها و کميت اعتباري داشته و در اين محدوده متغير است.
چرا بارگذاري(شارژ) مجدد يک کارت هوشمند اهميت دارد؟
کارت هاي يک بار مصرف و قابل شارژ مجدد، هر دو از بازار هاي مصرف و کاربري برخوردار هستند. کارت هاي يک بار مصرف در مواقعي که کاربر در مسافرت به سر مي برد و يا به منظور پرداخت وروديه ها و مصارفي شبيه اين ها مورد استفاده قرار مي گيرند و عمدتا استفاده از آن براي يک زمان مشخص مي باشد که پس از اتمام ذخيره، فاقد ارزش و بهره برداري مي باشد و دور انداخته مي شود. اگر کارت مورد بحث چند منظوره باشد و مثلا ارزش ها و اعتبارات را ذخيره کرده و حساب هاي بدهکار و بستانکار کاربر را ثبت نمايد، کاربر آن را دور نخواهد انداخت. صحيح تر خواهد بود که انرژي(اعتبار) ذخيره شده، قابل شارژ يا بارگذاري مجدد بوده و کاربر مجبور به خريد مکرر کارت هاي يک بار مصرف نگردد.
کارت هاي اعتباري تا چه اندازه ايمن و مطمئن هستند؟
کارت هاي هوشمند عملا امنيت و اطمينان بيشتري نسبت به ساير وسايل ذخيره اطلاعات مالي ارائه مي دهند. يک کارت هوشمند مکان امني براي ذخيره اطلاعات گران بهايي مثل کليدهاي اختصاصي، شماره حساب ها، رمزها يا ساير اطلاعات خصوصي ارزشمند مي باشد. کارت هاي هوشمند با قدرت انجام محاسبه هاي پيچيده قابليت تامين امنيت بالاتر را دارا هستند و سلامت کاري صاحب کارت را فراهم مي سازند.
آيا رهنمودهايي براي مصرف کننده در استفاده از کارت هاي هوشمند وجود دارد؟
براي اولين بار شرکت هاي توليدي کارت هوشمند، اطلاعاتي را در رابطه با صنعت و توزيع کنندگان کارت هوشمند، روش هايي عمومي و قانوني ارائه کردند. درک و شناخت صحيح اين رهنمودها بسيار مهم است، خصوصا اين که براي اولين بار اين اطلاعات توسعه صنايع چندگانه به طور داوطلبانه پذيرفته شده و در حال تکامل است.
- انتظارات شخصي مصرف کنندگان را شناسايي کرده و در نظر بگيريد و رهنمودهاي شخصي ارائه شده را در مورد آنان اجرا نماييد.
- به منظور تامين خدمات بهتر و ارائه فرصت هاي جديد به مصرف کننده، استفاده، جمع آوري و نگهداري اطلاعات مربوطه به آن ها را(تا حدي که نياز است) تهيه و بايد کامل شود.
- وسيله اي را براي مصرف کنندگان تهيه و در محل هاي مختلف تعبيه کنيد تا اسامي آنان را به بازار و با شرکت به طور مستقيم يا پست و يا موارد درخواستي ديگر ارسال نمايد.
- روش هاي انجام شده و در دسترس، کارمند را از نظر شخصي محدود مي سازد.
کارمندان را در مورد مسئوليت ها و استانداردهاي شخصي جهت حفاظت از منافع مصرف کننده و پاسخ گويي به اعترافات آنان آموزش دهيد. و انضباط صحيح و تنبيهات رفتاري را با کارکناني که نسبت به چنين استانداردهايي بي توجه هستند، پياده کنيد.
منبع: سايت وفاق
نظرات شما عزیزان:
ارسال توسط امیر عیوضی
آخرین مطالب